Co to jest moc antyoksydacyjna?
Komponując przeciwstarzeniową dietę lub wybierając suplementy przeciwdziałające skutkom stresu oksydacyjnego, warto zwrócić uwagę na moc antyoksydacyjną, którą mierzy się w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Miara ta pokazuje zdolność do pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze, czyli tzw. pojemność antyutleniającą. Produkty spożywcze ‒ będące w czołówce skali ORAC ‒ to suszone zioła i przyprawy, takie jak oregano, rozmaryn, mięta, tymianek, cynamon, szałwia, kumin, imbir oraz jagody goji, czarne jagody, gorzka czekolada, orzechy pekan, karczochy, czarne porzeczki, fasola, jeżyny, świeża natka kolendry, a poza tym pozostałe warzywa i owoce, bogate w witaminy i mikroelementy. Suplementy o wyjątkowej antyutleniającej mocy zazwyczaj zawierają zestaw witamin (a zwłaszcza witaminy E i C) oraz mikroelementów (przede wszystkim selen, magnez i cynk), jak również inne organiczne związki chemiczne (np. glutation, kwercetynę, resweratrol, luteinę), a także wyciągi z odpowiednich owoców i warzyw, plasujących się wysoko w skali ORAC.
Przeciwutleniacze, czyli tzw. antyoksydanty pełnią istotną rolę w naszych organizmach. Na szybkość procesu starzenia wpływają zarówno geny, jak i styl życia.
Witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, bez których organizm nie może funkcjonować. Witaminy działają w stosunkowo niewielkich stężeniach jako koenzymy lub regulatory procesów metabolicznych. Pełnowartościowa dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie na witaminy, niektórych sytuacjach jednak wskazane jest ich uzupełnienie, czyli tzw. suplementacja. Wśród popularnych witamin należą: witamina A, witamina D, witamina E (tokoferol), witamina K, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina PP […]